Femtenmilliardersfesten

Av Øystein Dørum - 22.jan.2007 @ 09:11

Hva er din husstands betalingsvillighet for fjorten dager med vintersport på TVen? 7500 kroner? Litt mye, synes du? Du slipper neppe unna.

 

Senterpartiets leder Åslaug Haga har kunngjort at SP vil at Tromsø skal få arrangere vinter-OL i 2018 (hvilket partiet for øvrig også har programfestet). Idretts-Norge er i harnisk, for her foregriper Haga den prosessen idretten selv er i gang med. Først i februar skal nemlig idretten avgjøre hvem som skal få lov til å arrangere lekene. Haga «leker med den olympiske ilden», slik én kommentator skriver.

 

Men er det noen som har grunn til å være i harnisk over Hagas utspill, så er det ikke idretten, men alle oss andre som skal være med å betale for festen. Min første tanke da Dagsrevy-innslaget rullet forbi var at slik kan man bare tale om man bruker andres penger, og ikke sine egne. For femten milliarder kroner er en voldsom sum med penger. Ikke bare er det, som angitt over, 7500 kroner på hver av landets vel to millioner husstander, det tilsvarer også - grovt regnet - ett års normal innfasing av penger fra oljefondet. Slik sett blir 2018 det året der alle nye, potensielle velferdssatsinger, skattelettelser, nyinvesteringer, ble blåst til fordel for en to ukers idrettsfest nokså tidlig i året.

 

Nytten av folkefest
En annen sammenlikning: Rikshospitalet, som sto ferdig høsten 2000, kostet i sin tid knapt syv milliarder kroner (i dagens priser). Dette er en bygning som brukes døgnkontinuerlig og tar i mot nærmere 40.000 pasienter årlig. Toukersfesten koster oss altså to slike rikshospital. Eller 90.000 barnehageplasser. Eller tre års veiinvesteringer.

 

Men – vil noen innvende – hvordan regner man på den samfunnsmessige nytten av en nasjonal folkefest? Av at det norske folk lar jobb være jobb og benker seg i fellesskap foran TVen for å se svenskene nok en gang bli knust i langrennssporet? Hvordan veier man sikrere veier opp mot verdien av det perfekte skihopp? Jeg er nokså sikker på at verdien av folkefesten er positiv, men utover det har jeg ikke peiling. Og det tror jeg ikke mange andre har heller.

   

I sin fulle rett
Men uansett: Når så mye penger skal brukes, kan ingen bli indignerte over at politikerne - som skal forvalte fellesskapets midler til fellesskapets beste - faktisk må få lov til å mene noe om hva som er mest fornuftig bruk av disse pengene. At et bevilgningsspørsmål dreier seg om idrett innebærer ikke at våre politikere skal abdisere. Slik sett er Haga og Senterpartiet i sin fulle rett til å mene. Eller, sagt enda sterkere: De skal mene. Og jo tidligere politikerne tar stilling, jo færre ressurser ødes på planer som kanskje ikke har livets rett.

 

Senterpartiets valg av Tromsø overrasker ikke, for dette er et parti som vil ha mer av de offentlige midlene ut i distriktene. Men argumentasjonen halter. Ifølge Senterpartiet vil et Tromsø-OL bli en «skikkelig vitamininnsprøyting» for landsdelen, og gi «store lokale- og nasjonale ringvirkninger for norsk idrett, for kulturlivet og for reiselivet.»

 

Flott folkefest
La oss kalle en spade for en spade. Et Tromsø-OL vil sikkert bli en flott folkefest, på linje med hva Trondheim og Oslo/ Lillehammer vil by på. Øvelsene er de samme, utøverne er de samme. Det eneste som virkelig vil representere en forskjell er været, og det er det andre enn Haga som styrer.

 

Jo da, selve anleggsfasen vil nok gi det lokale næringslivet økte fortjenestemuligheter. Men etterpå? Etterpå er det over. Om man virkelig ønsker å styrke det lokale idrettslivet, får man adskillig mer for pengene ved å bygge alminnelige flerbruks- eller svømmehaller. Om man virkelig ønsker å styrke markedsføringen av landsdelen, vil de milliardene man sparer på ikke å arrangere OL i Tromsø, holde til mange langt mer målrettede markedsføringskampanjer.

 

Dyrere i nord
For Tromsø-OL vil selvfølgelig bli mye dyrere enn et OL lengre sør. Ikke bare står mange av anleggene halvtomme igjen fra sist gang vi arrangerte OL. Også infrastrukturen er på plass fra sist gang. Hovedflyplassen ligger midt mellom Oslo og Lillehammer. Toget går fra dør til dør. Alle utøverne og nesten samtlige publikummere vil få kortere reisevei. Og fordi det i de syv østlandsfylkene bor fem ganger så mange mennesker som i hele Nord-Norge kan man være 100 prosent sikker på at etterbruken blir høyere ved at OL legges til Sør-Norge, og ikke til Tromsø.

 

Om idretten skulle velge Tromsø, vil det være en skjebnens ironi at man velger den løsningen som vil forbruke mest ressurser og generere mest utslipp fra fly, nettopp den vinteren da man er bekymret for at klimaendringene er i ferd med å ødelegge grunnlaget for vinteridretten i Norge.


Kommentarer:
Postet av: Berit

Det jeg synes er urimelig når man spør om folk i Norge ønsker at Norge skal arrangere OL i 2018 er at man ikke setter det opp mot noe. Man spør om man vil at Norge skal arrangere OL eller ikke og setter det ikke opp mot noe, f.eks. å få vekk sykehuskøene i stedet, hadde man gjort det ville nok meningsmålingen gitt et annet resultat. Det er tydelig at man mener at pengene fins og at dette ikke er noe problem i forhold til handlingsregelen som man ellers hører så mye om og som er begrunnelsen for å ikke bevilge mer penger til mange formål enn det som gjøres.

Kanskje kunne man få vekk fengselskøene og køene i rettsapparatet i tillegg til sykehuskøene om man ikke arrangerte OL men brukte tilsvarende mye penger. Når man undersøker om man ønsker arr. av OL i Norge må man sette det opp mot noe. Det blir som i valgkampen, alle ønsker bedre skoler, barnehager, sykehjem, veier, kollektivtrafikk, helsevesen osv., men man prioriterer ikke.

Jeg synes også at det er et stort paradoks at man i disse tider med fokus på CO2-utslipp vil prioritere OL i Norge i det hele tatt, og å legge det til Tromsø vil jo gi mest klimautslipp.

22.jan.2007 @ 13:00
Postet av: Neto

Dette er bare sludder. Pengene går med til å investere i nødvendig infrastruktur i Tromsøregionen - som faktisk er nødvendig for byen. Disse pengene ville vært bevilga over statsbudsjettet utansett.
Å sett opp mot Rikshospital og barnehager er totalt irrelevant.
Hadde pengelekerne på børsen helelr betalt skatten sin så hadde vi hatt mer enn nok til både rikshospital, barnehager og OL i fleng!

Det som søknaden sier alt for lite om er hvordan man skal klare å huse alle de tilreisende tilskuerne. Hermann Kristoffersen fabulerte med at man kunne flys inn fra Rovaniemi... God bedring!

22.jan.2007 @ 13:02
Postet av: Kurt

Og legge OL til en annen by enn Lillehammer i Norge er helt latterlig, vi har hatt verdens beste vinter OL gjennom tidene og anlegget står der og er fortsatt i bruk. Og bruke skattebetalerenes penger til ett nytt anlegg i Norge er bortkastet penger. Vi kan bruke en liten del på oppussing av anleggene vi brukte i 94 og resten kan gå til sårt trengte veier og sykehusplasser. Og kanskje barnehager om litt er igjen. Jeg skjønner ikke hvorfor politikerne har stoppet hele diskusjonen om OL en annen plass enn Lillehammer for lenge siden.
At diskusjonen om Tr.heim, Oslo og Tromså har gått så langt som den har gjort nå og at dem søker er helt forkastelig. Det finnes så mange argument mot å legge det til en annen by en Lillehammer at det er ikke vits å begynne å nevne dem en gang. Det er påtide folk i Norge begynner å tenke på andre enn seg selv!

Legg det til Lillehammer igjen Det var en sukse og kommer til å bli det igjen!
Hilsen Kurt fra Molde

22.jan.2007 @ 13:21
Postet av: Tom

Det er minst like viktig med kommunepolitikk som hvor idrettsnorge mener OL bør gjennomføres.

22.jan.2007 @ 15:10
Postet av: Til Neto

Det går ikke ann å klage på Dørums oppkobling mot sykehus og barnehager, nå du selv kobler opp mot det dårligste eksempelet man kan komme på. Pengelekerne på børsen....haha.

De såkalte pengelekerne kan iallefall skryte av at de betaler trygden din, holder arbeidsplassen din i live, betaler for sykehusopphold og andre velferdsordninger. Din skatte dekker sikkert ikke ditt eget behov engang...

Jeg er glad for at Røkke, Fredriksen og co gir oss et sted å jobbe, en lønning og en finansiering av velferdsordninger. Dessuten er det arbeidsgiver som i realiteten betaler skatten din..

22.jan.2007 @ 23:49
Postet av: Sportsinteressert Harald

Dørum setter dette i et helt riktig perspektiv. Tiden er nå inne for at flere blir i stand til å prioritere våre tilmålte midler. OL i Tromsø må skrinlegges snarest mulig. Eneste realistiske alternativ i Norge er i så fall Oslo - Lillehammer, hvor investeringene stort sett er på plass, hvilket må være forutsetningen. Veier, sykehus osv krever store investeringer fremover, og hvem vil prioritere dette bak en to ukers TV-sending med vintersport.
Håper flere får øynene opp, og forteller dette i klartekst til politikerne som må sette en grense for denne form for uansvarlige prioriteringer.

23.jan.2007 @ 08:57
Postet av: Terje Knudsen (TK)

Nytt OL til Norge?

Jeg må innrømme at jeg er ganske sportsinteresert og har selv en aktiv idrettskarriere på mosjonsplanet bak meg. Men jeg føler nok er nok. Det er kun 13 år siden Lillehammer-OL og jeg lurer på om det norske folk er mentalt forberedt på et nytt OL. Skulle Norge få OL i 2018 blir det da 24 år siden Lillehammer-OL men forberedelsene er alt i gang.

Jeg fulgte med i debatten på NRK-1 i går og det som fremkom var at været under den aktuelle OL-perioden i Tromsø kan være ganske lunefull og mange reisende må nødvendigvis komme med fly.

Lillehammer-OL var en kjempeopptur for norsk idrett og været var kaldt men kjempebra. Tar jeg ikke helt feil var været i Lillehammer-området heller dårlig året etter. Skal vi ha OL i Norge enten her eller der bør vi ha værgudene med oss. Selv politikerne og de OL-engasjerte kan ikke vedta dette. Nei bruk pengene til noe annet og la svenskene få arrangementet dersom de da prøver seg igjen.

TK

24.jan.2007 @ 08:06
Postet av: froddo

go tromsø, søringa har ikke peiling

19.apr.2007 @ 15:17
Postet av: Tom

Øystein har rett. Og det kan bli langt dyrere en 15 milliarder. Hvis de totale kostnadene kommer på 21 milliarder, kunne vi ha bygget 3 nye Rikshospital. Er det ikke nettopp helse, omsorg og skole politikerne ønsker å prioritere på vegne av velgernes ønsker?

Skulle man først arrangere nytt OL kunne man ha lagt det til et sted hvor infrastrukturen er klar f.eks Lillehammer. Kostnadene ville blitt mindre, og stedet er kjent for utlendinger etter siste arrangement i 2004

05.mai.2007 @ 23:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/3721479

Øystein Dørum

Øystein Dørum har siden 1998 vært sjeføkonom DnB/DnB NOR Markets. Han er utdannet samfunnsøkonom fra UiO, grunnfag sosialantropologi i tillegg, master i statsvitenskap fra London School of Economics, autorisert finansanalytiker (AFA). Studentengasjementer i Finansdepartementet, Norges Bank og Statistisk sentralbyrå 1984-87. Konsulent / rådgiver / underdirektør Finansdepartementets økonomiavdeling 1988-95. Nasjonal ekspert i EU-kommisjonen, DG EcFin, våren 1993 i forbindelse med Norges EU-medlemskapssøknad. Analytiker/seniorøkonom Gjensidige NOR 1995-98.

hits